Børn fra Sydthy skaber deres egen Sankt Thøger-fortælling

30.08.2018

350 skoleelever fra skolerne i Sydthy arbejder med en tusind år gammel fortælling i Børnekulturugen i Thisted kommune. Hver af de 18 deltagende klasser skaber deres egen version af den gamle legende om Sankt Thøger, som byggede den første kirke i Vestervig. Historien om helgenens kåring er en kulturbærende fortælling, der siger noget væsentlig om thyboer, som eleverne måske kan genkende i sig selv og deres familier.

I det 11. århundrede kom Thøger til Thy og byggede en kirke af kviste og grene. En nat, hvor han sov ved kirken, sprang en kilde af jorden med vand, der både kunne helbrede og overbevise thyboerne om, at Thøger var en hellig mand. Da han døde og blev begravet, ville de lokale have ham helgenkåret, så de gravede hans knogler op og lagde dem i et helgenskrin på alteret. Det ville hverken konge eller biskop finde sig i. Da biskoppen dukkede op for at smide knoglerne på bålet, sprang benene tilbage til alteret, og både konge og biskop måtte give op og indrømme, at thyboerne havde ret: Thøger var en hellig mand.

Det er lyskunstneren Lars Egegaard Sørensen, som har bygget den holografi-kasse, som elevernes værker skal præsenteres i. Holografikassen giver mulighed for at opleve elevernes billeder 3-dimensionelt samtidig med, at der kan være genstande, som har betydning for fortællingen, inde i kassen.

”Eleverne bestemmer selv, hvordan de vil fortælle om Sankt Thøger. De kan bruge tegninger, film, lyde og genstande. De kan spille, tegne, bygge, forme. Kun fantasien sætter grænser”, siger lyskunstner Lars Egegaard Sørensen.

Skolerne i Vestervig, Hurup, Bedsted og Koldby har tilmeldt klasser til projektet. Det er meget forskellig fra klasse til klasse, hvordan de vil arbejde med fortællingen og hvilke fag, der inddrages i forløbet. Fredag den 14. september mødes klasserne i Vestervig kirke for at se og høre hinandens versioner af Sankt Thøger-fortællingen.

”Fortællingen om Sankt Thøger foregår i det samme landskab, som børnene vokser op i. Historien afslører thyboernes fællesskab og stædighed, da de nægter at følge myndighederne, og trods modstand fra konge og biskop kårer deres gamle præst Thøger til helgen”, fortælle skole-kirke-konsulent Svende Grøn. ”Det er spændende at forære fortællingen til elever og helt overlade det til dem at gøre den til deres egen. Det er vel det dannelse handler om: Børn danner identitet i mødet med kultur og læring.”

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Skole-kirke-samarbejdet i Sydthy, Thisted og Morsø provstier, Thy Centre for Musical Arts, Vestervig kirkemusikskole, Museum Thy og Vestervig kirke. Det støttes økonomisk af Sydthy Provsti og Thisted Kommune.

Sankt Thøger projektet indgår i et større sammenhæng, hvor Thy Centre for Musical Arts og Vestervig Kirkemusikskole præsenterer en koncert med lyd og lys. Der opføres et orgelværk inspireret af Hildegard af Bingen af Bjørn Andor Drage, som ledsages af en lysinstallation af Lars Egegaard Sørensen. Koncerten, der er åben for alle, foregår fredag den 14. september 2018 kl. 21.30 i Vestervig kirke. Der kan købes billetter på https://billetten.dk/event/74931

Del dette:

Gudstjenesteliste


Arrangementliste